Spelinstructies Matego

     
 

Matego

Spelinstructies
--

 
     
   

--------Trek ten strijde en verbeter je hoofdrekenen!------

---------------Probeer dit nieuwe en unieke rekenspel....


Spelregels--- --


Matego wordt, net als bij schaken of dammen, gespeeld door twee spelers. Elke speler heeft een getallenleger en de ene speler speelt aan de linkerzijde van het scherm en de andere aan de rechterzijde.

Als je tegen de computer speelt dan is je doel zo veel als mogelijk 'vijandelijke' getallen te vernietigen en dit zo snel als mogelijk te doen. Als je met een andere speler speelt, dan moet je proberen zijn of haar getallenleger te vernietigen voordat hij of zij alle getallen van je eigen leger heeft vernietigd.

Je speelt als volgt:


Beweeg de cursor omhoog of omlaag

Beweeg de cursor, het blauwe of rode vierkantje, naar de lijn waar je wilt aanvallen. Onder in het speelscherm, in de wapenschilden, zie de toetsen die je daarbij kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld aan de rechterzijde speelt en je gebruikt de standaardtoetsen, dan ga je omhoog met: [] en omlaag met: [] (de pijltjetoetsen).


Maak een rekensom met de getallen van je tegenstander

Daarna maak je het getal in de cursor gelijk aan de rekensom van de eerste twee getallen "aan de overkant"; zoals in het voorbeeld hieronder.De standaardtoets van de rechterspeler om het getal in de cursor groter te maken is: [ ] en om het getal kleiner te maken: [] .


Vuur als de rekensom correct is

Als de rekensom klopt dan 'vuur' je. De standaardtoets van de rechterspeler is daarvoor: [Enter]. De twee getallen aan de overkant verdwijnen dan.
Daarna beweeg je de cursor opnieuw omhoog of omlaag naar een andere lijn, maak je het getal in de cursor weer gelijk aan de rekensom van de twee getallen aan de overkant en vuur je. Zo ga je door tot je alle getallen van je tegenstander hebt vernietigd.

Maak geen rekenfouten!-

Maar pas op.. Vuur je en de rekensom is fout, dan verdwijnen er twee getallen van je eigen getallenleger!Reken zo snel als mogelijk!-

Ook moet je zo snel als mogelijk rekenen, want je tegenstander is ondertussen bezig jouw getallenleger aan te vallen!

Winnen-

Je wint als je tegenstander geen getallen meer over heeft. Speel je tegen de computer dan ga je daarna door naar een hoger niveau.

High Scores - Beste Spelers-----

Uiteindelijk wordt de computer zo slim en en snel dat je het niet meer zult kunnen bolwerken. Maar heb je goed gerekend dan kun je vast je naam schrijven in de High Scores! Je puntenaantal wordt dan berekend aan de hand van het aantal getallen dat je hebt vernietigd, de speeltijd en het niveau.

Een ervaren speler haalt de hoogste score door in een relatief hoog niveau te beginnen en hoeft daarom niet alle lage niveau's door te werken.

Extra spelregels-

1) Een extra regel die voorkomt dat er een patstelling zou kunnen ontstaan: Indien een speler nog slechts één horizontale lijn met getallen over heeft, dan kan die speler niets meer doen. Hij of zij heeft dan in wezen al verloren en de andere speler kan rustig zijn laatste getallen vernietigen. Zonder deze regel zou een speler constant het getal in zijn cursor kunnen vergroten en verkleinen, zodat de andere speler dan nooit zijn laatste getallen zou kunnen vernietigen.

2) Een andere regel die hierop lijkt: Als je met je cursor naar een lijn gaat waarin de cursor van je tegenstander zich ook al bevindt, dan kun je hier niet aanvallen. Dit voorkomt ook dat de spelers constant het getal in hun cursor zouden kunnen vergroten en verkleinen waardoor het spel niet meer voortgang zou maken.


Aftrekken, vermenigvuldigen en delen mag ook-

Ervaren spelers kunnen eventueel nog andere rekensommen maken.


Alle getallen optellen:
Het eerste en tweede getal op elkaar delen:
Het eerste en tweede getal met elkaar vermenigvuldigen:
Het eerste en tweede getal van elkaar aftrekken:
Hergroeperen van de getallenlegers-

Als beide spelers niet meer kunnen aanvallen terwijl ze nog wel getallen hebben, dan worden de getallenlegers hergegroepeerd: de getallen worden dan zodanig verschoven dat de spelers daarna weer verder kunnen spelen.
Rinze Joustra - Joustra Software
Zaragoza
Spanje
Tel./fax: 00 34 976 568012
Tel. mob: 00 34 669696560

Click here to open your email program, but please change the address! Rinze Joustra
http://www.valgetal.com/nl-------------------

-

Hoofdpagina | Schermvoorbeelden Valgetal -Matego | Andere programma's
Kampioenschap Valgetal | Kampioenschap Matego | Spelinstructies Matego | Joustra Software

-

-(c) Rinze Joustra - Joustra Software, Leuk en Leerzaam!